Semerbak Kasturi

"Sesungguhnya orang-orang berbakti benar-benar berada di dalam (syurga yang penuh) kenikmatan, mereka (duduk) di atas dipan-dipan melepas pandangan. Kamu dapat mengetahui dari wajah mereka kesenangan hidup yang penuh kenikmatan. Mereka diberi minum dari khamar murni(tidak memabukkan)yang tempatnya masih dilak (disegel), laknya dari KASTURI. Dan yang demikian itu hendaknya orang berlomba-lomba.
(Al-Mutaffifin: 22 - 27)

BINA HARAPAN MALAYSIA

Monday, 18 June 2012

Sejarah Tercipta dan Berulang Kembali...Sabda RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم :
"Sebaik-baik kamu orang yang panjang umurnya dan baik amalannya."

Doa dan hajat yang sentiasa kita panjatkan kepada Allah agar usia dan kehidupan kita, kedua ibubapa kita, kaum keluarga kita, sahabat kita, kenalan kita, orang-orang yang kita kasihi serta zuriat keturunan mereka diberkati Allah. Kita juga tidak putus-putus berdoa agar kita semua dikurniakan husnul khotimah dan dikumpulkan kita semua di dalam Jannatul FirdausNya, ameen.

Syurga Allah mahal harganya. Oleh itu, kebahagian bukan dapat diukur dengan hanya memiliki kenikmatan banyaknya harta benda dan anak pinak, tingginya kedudukan, jawatan dan pangkat, hebatnya pengaruh dan ramainya pengikut, tetapi kebahagian diukur berdasarkan ketaatan kita kepada Allah, melibatkan urusan akhirat dalam setiap kerja buat kita.

Kemuliaan di sisi Allah tidak sama dari pandangan manusia. Seseorang itu hebat di sisi Allah walaupun tidak memperoleh pengiktirafan seluruh manusia di muka bumi ini.


Hasil dan pengakhiran yang baik lazimnya melalui proses yang baik. Itu merupakan sunnatullah atau ketetapan Allah untuk meraih gandingan kecemerlangan di dunia dan akhirat.

Perjuangan dan pengorbanan para nabi termasuk junjungan kita nabi Muhammad Rasulullah s.a.w,para sahabat baginda dan orang-orang soleh sebelum ini membuktikan tuntutan yang meraih kemenangan daripada Allah akhirnya.

Teringat oleh saya akan manisnya perkongsian seorang insan yang begitu hebat diuji, melalui pelbagai kesengsaraan dan kezaliman semata-mata memperjuangkan kebenaran, sungguh terserlah akhlak dan keperibadian beliau, dalam satu majlis di United Kingdom di era awal 80-an. Tokoh yang saya maksudkan ialah Allahyarham Zainab Al Ghazali Rahimullah, aktivis dan pemimpin wanita Al Ikhwanul Muslimin.Beliau menulis pengalamannya dalam sebuah buku yang bertajuk "Hari-Hari Dalam HidupKu". Keperitan dan kesengsaraannya di dalam penjara, begitu dahsyat sekali hingga beliau bertemu Rasulullah di dalam mimpinnya, seterusnya menjadi bekalan keyakinan kebenaran perjuangan Al Mmarhumah.Sebuah petikan dan munajat beliau dalam "Hari-Hari Dalam HidupKu":
“Ya Allah, kurniakanlah ke atas ku ketenangan, dan tetapkanlah pendirian ku bersama-sama pendukung-pendukung kebenaran, dan tabahkanlah hati ku dengan mengingati Engkau, dan kurniakanlah akan daku keredhaan dengan perkara yang Engkau redhai”.
[Zainab Al Ghazali Rahimullah]‎"Wahai orang-orang yang beriman, jika kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah akan membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan pendirian kamu"
[Surah Muhammad:7]

Semoga prinsip dan laluan perjuangan mereka terdahulu menjadi sandaran perjuangan hidup kita hingga ke akhir hayat. Demi nyawa kita di dalam genggamanNya, Allah tetap memelihara dan memberi kemenangan kepada orang mukmin yang "menjaga" agama Nya, ameen. Allahu alam.
No comments: